skip to Main Content

Vergunningsvrij mantelzorgwoning plaatsen

Vergunningsvrij mantelzorgwoning plaatsen

Wilt u vergunningsvrij een mantelzorgwoning plaatsen, omdat u of een naaste mantelzorg nodig heeft? Sinds 1 november 2014 is er in bijna alle gevallen geen vergunning meer nodig om een mantelzorgwoning te laten plaatsen. Wilt u een pré-mantelzorgwoning laten plaatsen? Dan is er wel een vergunning vereist omdat er andere eisen aan kleven dan aan een mantelzorgwoning. Wij vertellen u hier alles over het vergunningsvrij laten plaatsen van een mantelzorgwoning.

Snelle service

Wij werken op meerdere bouwlocaties waardoor wij snelle levertijden hanteren. Wij kunnen binnen 8 – 10 weken leveren

Persoonlijk contact

Bij ons geen belmenu, u spreekt altijd direct met uw vaste contactpersoon. Wij denken graag persoonlijk met u mee.

Zorgwoning op maat

Prikkel-arm, geheel drempelloos, tweede slaapkamer, elektrische schuifdeuren, energie neutraal of een extra berging? Wij leveren de zorgwoning die u wenst.

Regels rondom plaatsen mantelzorgwoning

Als u een mantelzorgwoning nodig heeft en deze wilt aanschaffen, zijn er bepaalde regels die daarvoor gelden. Deze regels kunt u vergelijken met de regels van een garage of een tuinhuis. Deze zorgwoning regels kunnen daarnaast ook verschillen wanneer uw locatie binnen of buiten de bebouwde kom ligt. Per optie gelden namelijk verschillende rechten en plichten. Daarnaast is het belangrijk om uzelf enkele vragen te stellen zoals:

 • Hoe groot mag een mantelzorgwoning zijn?
 • Welke zorg heeft de zorgontvanger straks nodig?

Doe altijd navraag bij uw huisarts of een andere relevante zorgprofessional. Hij of zij kan uw vragen beantwoorden en u een verklaring geven die vereist is voor het aanschaffen en plaatsen van een mantelzorgwoning.

vergunningsvrij mantelzorgwoning plaatsen

Mantelzorgwoning kopen? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij ZorgwoningVergelijker.nl

Mantelzorgwoning vergunningsvrij regels

Voor het vergunningsvrij plaatsen van een mantelzorgwoning, gelden dus per situatie een aantal regels. Deze regels sommen we hier voor u op:

 • U mag een mantelzorgwoning alleen plaatsen op het terrein van een bestaande woning.
 • Hoe groot een mantelzorgwoning mag zijn, is maximaal 100 m2 groot.
 • Wordt de mantelzorgwoning geplaatst buiten de bebouwde kom? Dan gelden er geen aanvullende regels voor de oppervlakte.
 • Bij twijfel over de mantelzorgrelatie kan de gemeente u om een verklaring vragen van uw arts of een andere gezondheidsprofessional.
 • Bevindt uw mantelzorgwoning zich binnen 4 meter van uw hoofdwoning? Dan mag de mantelzorgwoning niet hoger dan 5 meter en niet hoger dan uw woning zijn.
 • Bevindt uw mantelzorgwoning zich binnen 4 meter van de hoofdwoning? Houd er dan rekening mee dat een mantelzorgwoning van meer dan 3 meter hoog, geen schuin dak met een dakvoet hoger dan 3 meter mag hebben.

Opties voor mantelzorgwoning plaatsen

Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning heeft u 3 opties. Ten eerste is er de mogelijkheid om een volledig nieuwe en vaststaande mantelzorgwoning te laten plaatsen op het terrein van de hoofdwoning. Om dit vergunningsvrij te doen, raden we aan uw gemeente van tevoren te raadplegen. Als tweede mogelijkheid kunt u uw al bestaande woning laten verbouwen tot een (gedeeltelijke) mantelzorgwoning. Denk hierbij aan uw garage laten ombouwen tot mantelzorgwoning. Let op: dit is vaak niet vergunningsvrij en hier zitten regels aan verbonden. Laat u in dit geval dus goed informeren.
Als laatste optie kunt u een losstaande en mobiele mantelzorgwoning laten plaatsen. Deze optie is in bijna alle gevallen vergunningsvrij. Wel gelden voor het plaatsen van een dergelijke mantelzorgwoning verschillende voorwaarden afhankelijk van de grootte van uw terrein. Zo is de grootte van uw terrein bijvoorbeeld leidend voor hoe groot de mantelzorgwoning mag zijn.

mantelzorgwoning vergunningsvrij

Meer informatie vergunningsvrij mantelzorgwoning plaatsen

Wilt u meer weten over de regels rondom het vergunningsvrij plaatsen van een mantelzorgwoning? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Zorgwoningvergelijker.nl. via 06 – 479 07 116 of [email protected].

VRIJBLIJVENDE BROCHURE
OF OFFERTE AANVRAGEN

  JA, IK WIL GRAAG EEN VRIJBLIJVEND
  ADVIESGESPREK AANVRAGEN

   Back To Top